Mielipidekirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 4.2.2025.
Teollisuuden laajat lakot jakavat mielipiteitä suuntaan jos toiseen keittiöissä ja mediassa. Työmarkkinaosapuolien vuoropuhelua rytmittää osapuolten asiantuntijoiden yritykset kampittaa toisensa vedoten vuoroin vientiteollisuuden kilpailukykyyn tai palkansaajan ostovoiman kuihtumiseen.
Tästä huolimatta on todettava, että palkansaajan ostovoiman kuihtuminen näkyy erityisesti Kymenlaaksossa. Kahden viime vuoden aikana kuluttajan ostovoimaa on syönyt merkittävä inflaatio, ja veronkorotukset tuntuvat varmasti kaikkien lompakossa.
Tästä huolimatta oikeistohallituksen toimet ostovoiman avittamiseksi ovat olleet marginaalisia. Kotimaisen ostovoiman tukemisen sijaan oikeistohallitus on pikemminkin keskittynyt työmarkkinoiden rakenteellisten muutosten toteuttamiseen. Hallitus onkin jättänyt nimensä historiaan rajoittamalla työntekijöiden lakko-oikeutta ja ajamalla erityisesti hoitoalan työntekijät pysyvään palkkakuoppaan vientivetoisella palkkamallin avulla.
Työmarkkinakiistaa onkin syytä seurata tarkasti teollisuusvetoisessa Kymenlaaksossa, jossa yhä useampi ihminen miettii arjessaan, miten kuluttaa ja jääkö palkasta perustarpeiden jälkeen varaa ylimääräisiin ostoksiin. Ostovoiman merkittävä heikkeneminen ei koske ainoastaan tavallista palkansaajaa. Se näkyy katukuvassa kauppakeskuksien tyhjinä liikekiinteistöinä ja paikallisten pienyrittäjien arjessa asiakaskatona.
Teollisuudesta ja satamatoiminnasta elävässä Kymenlaaksossa tuntuville palkankorotuksille olisikin erityisesti tarvetta. Tästä huolimatta vaikuttaa siltä, että niin neuvottelupöydissä kuin yleisestä keskustelusta näyttää uupuvan tahto yhteisten ratkaisujen löytämiseen.
Vaikka vientivetoisella työmarkkina- ja elinkeinopolitiikalla voidaan vauhdittaa talouden kasvua, uhkaa tähän ripustautuminen jättää alueellisen elinvoiman kehityksen jalkoihinsa. Niin taloudella kuin ihmisten sietokyvyllä on omat reunaehtonsa ja lainalaisuutensa. Ilman rahaa on vaikea kuluttaa, ja ilman kuluttavia asiakkaita on vaikea toimia yrittäjänä.
Kotimaisen kysynnän lisääminen teollisuuden palkankorotuksien avulla on yksi keino lisätä ostovoimaa. Tuntuvat palkankorotukset palvelisivat lopulta niin työntekijöiden kuin paikallisten yrittäjien yhteistä etua lisäämällä alueellista elinvoimaa.
Aaro Tarvainen, Kotka
kunta- ja aluevaaliehdokas