Mielipidekirjoitus on julkaistu Kaupunkilehti PK & Ankkurissa 27.2.2025.
27. helmikuuta vietetään maailman järjestöjen päivää ja vuoden teemana on ”ruohonjuuritason toiminnan voima kestävän tulevaisuuden rakentamisessa”. Tämä teema on ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä Suomessa kolmannen sektorin toimijat elävät hyvin epävarmassa tilanteessa. Valtion tekemät leikkaukset osuvat laajasti järjestöihin, ja niiden vaikutukset tuntuvat niin yksittäisissä ihmisissä kuin koko yhteiskunnassa.
Järjestöt ovat keskeisiä toimijoita monilla elämänalueilla. Ne tukevat heikommassa asemassa olevia, edistävät hyvinvointia, tuottavat kulttuuria, vahvistavat osallisuutta ja rakentavat yhteisöjä. Monet palvelut, jotka tällä hetkellä nojaavat järjestöjen toimintaan, voivat vakavasti vaarantua hallituksen holtittoman leikkurin vuoksi. Tämä ei ole kestävää politiikkaa, sillä en usko hetkeäkään, että nämä leikkaukset tuovat todellisia säästöjä pitkällä aikavälillä. Päinvastoin: ennaltaehkäisevä ja kuntouttava tuki, jota järjestöt tarjoavat, säästää pitkässä juoksussa niin sote-palveluiden, kuin monien muiden julkisten palveluiden kustannuksia.
Kunnilla on mahdollisuus tukea järjestöjen toimintaa ja varmistaa, että ruohonjuuritason työ voi jatkua. Konkreettisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi järjestöjen toiminnan rahoituksen turvaaminen, pitkäjänteisten avustusmallien kehittäminen ja toimitilojen tarjoaminen järjestöille kohtuullisin ehdoin. Lisäksi kuntien ja hyvinvointialueiden tulisi vahvistaa entisestään yhteispuhelua järjestöjen kanssa, tunnistaen ja tunnustaen kolmannen sektorin merkityksen.
Paikalliset järjestöt luovat merkittävän pohjan sosiaaliselle kestävälle kehitykselle. Annetaanhan järjestöille tunnustus, jonka ne ansaitsevat?
Emmi Inberg
järjestötyöntekijä, kuntavaaliehdokas Kotkasta