Mielipidekirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 22.1.2025.
Kouvolan Sanomat nosti esille ansiokkaasti Kymenlaakson hyvinvointialueen työntekijän Ilkka Lehtomäen irtisanomisen, jota perusteltiin tämän kriittisellä somejulkaisulla. Juttu on julkaistu myös Kymen Sanomissa.
Kotihoidossa työskennellyt Lehtomäki julkaisi laajaa huomiota saaneen tekstin, jossa tämä kritisoi kotihoidon tilannetta. Lehtitietojen mukaan Lehtomäkeä on tämän jälkeen pyydetty poistamaan julkaisu ja varoituksen jälkeen hänet on irtisanottu työtehtävästään.
Aluehallituksen jäsenenä edustan työnantajaa. Operatiiviset päätökset irtisanomisista eivät aluehallitukelle luonnollisestikaan kuulu eikä meille ole tapauksen yksityiskohtia avattu mediatietoja laajemmin yksityisyydensuojaan vedoten. Koska pidän työntekijöiden sananvapautta äärimmäisen tärkeänä arvona sekä olennaisena osana toiminnan kehittämistä, en voi olla ottamatta julkisesti asiaan kantaa.
Perusteena irtisanomiselle on niin kutsuttu lojaliteettivelvoite, jonka mukaan työntekijä ei saa aiheuttaa työnantajalle mainehaittaa. Toisaalta meistä jokaista koskettaa oikeusvaltion perustavanlaatuinen oikeus – sananvapaus. EU:n ihmisoikeustuomioistuin on useaan otteeseen linjannut, että työntekijä voi tuoda olennaisia epäkohtia julkisesti esille. Koska asiassa ovat vastakkain toisaalta työntekijän velvollisuus olla aiheuttamatta mainehaittaa ja sananvapaus, rajanveto tehdäänkin usein tapauskohtaisesti. SAK:n mukaan raja kulkeekin kritiikin asiallisuudessa. Irtisanominen vaatisikin tarkemman arvioinnin työoikeudessa, jotta sen laillisuutta voisi tarkemmin arvioida.
Hyvinvointialue on virkamiesvetoisesti päivittänyt työntekijöiden someohjeen, jota tapauksessa on käytetty perusteena. Someohjeessa mainitaan, että “kaikessa toiminnassa tulee ottaa huomioon työnantaja etu, eikä käyttäytymisellä tai viestinnällä saa vaarantaa missään olosuhteissa tai tilanteessa työnantajan mainetta.”
Ohjeen heikkous on, että siinä ei sanallakaan mainita työntekijän oikeuksista kritiikkiin. Pidän itse päättäjänä varsin tärkeänä, että ruohonjuuritasolla työtä tekevät tuovat epäkohtia julkisesti tai suoraan päättäjille esille, jos virallisissa reiteissä seinä tulee vastaan. Törmäämme päättäjinä usein tilanteisiin, jossa kentän todelliset tunnelmat ja ongelmat eivät välity kokouksiin asti. Parhaan käsityksen tilanteesta saakin, kun jalkautuu yksiköihin kyselemään ja kuuntelemaan.
Hyvinvointialueella työntekijöiden hyvinvointi ja mahdollisuus osallistua on nostettu strategiseksi kärjeksemme. Kymsoten ajoista on työpaikkademokratiassa ainakin paperilla menty eteenpäin, mutta Lehtomäen nostamat ongelmakohdat viestivät, että työntekijöiden ääni ei edelleenkään kuulu riittävästi. Kentän ääntä ja osallisuutta tarvitaan varsinkin nykyisessä hetkessä, kun valtion riittämätön rahoitus haastaa perustoimintaa.
On hyvinvointialueen kokonaisedun ja maineen kannalta kriittisen tärkeää, että työntekijöille viestitään myös heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan selkeästi. Someohje ja työpaikkademokratian rakenteet Kymenlaaksossa kaipaavat kriittistä tarkastelua.
Joona Mielonen
Kirjoittaja on aluehallituksen jäsen