Mielipidekirjoitus on julkaistu Kymen Sanomissa 8.1.2025.
Työllisyydenhoito on siirtynyt uuden vuoden käynnistyttyä kuntien hoteisiin. Uudistuksella pyritään tehostamaan työllisyyden hoitoa työttömän näkökulmasta. Aiemmin työttömän palvelut olivat hajautuneet valtiojohtoisen TE-keskuksen ja kuntien välille. Haaste tulee olemaan, kuinka uudet syntyvät rajapinnat selätetään. Varsinkin pitkäaikaistyöttömyyden hoitamisessa sote-palveluiden merkitys korostuu. Yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa on oltava saumatonta.
Samaan aikaan kun uudistus sysää vastuuta kuntien tai usean kunnan yhteistyöalueelle, on hallitus heikentämässä niiden välineitä vaikuttaa työllisyyden hoitoon. Jatkossa kunnat maksavat palkkatuen mutta eivät voi sitä omiin organisaatioihin myöntää. Työkalupakista poistuu siis käytännössä yksi ainoista konkreettisista keinoista, joilla kunnat ovat voineet luoda oikeaa työtä työttömille.
Uudessa tilanteessa työkalupakkiin pitääkin tuoda vahvemmin julkisten hankintojen valjastaminen heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistämiseksi. Kotkassa on hankinnan periaatteissa hyväksytty sosiaalisten kriteereiden hyödyntäminen. Tämän myötä Kotkalla on mahdollisuus määritellä hankinnoissaan muun muassa työllistämisehdosta.
Käytännössä työllistämisehdossa tarjouskilpailuun osallistuvilta edellytetään esimerkiksi muutaman vaikeassa työmarkkina-asemassa olevan palkkaamista. Tällaisesta diilistä hyötyy ennen kaikkea työtön – kyseessä on oikea työ, oikealla palkalla. Pitkäaikaistyötön voi parhaassa tapauksessa saada työuran uudelleen käyntiin hyvin työstään suoriutuessaan, nuori työntekijä taas saa arvokasta työkokemusta, jota hyödyntää ansioluettelossaan.
Hyötyjä on tietenkin myös kaupunki, joka mittavia investointejaan toteuttaessaan ottaa huomioon myös tämän uuden lakisääteisen tehtävänsä.
Kotkan kaupunginhallitus hyväksyi esityksestäni vuonna 2022, että vähintään yhdessä Karhulan alueen tulevassa kouluhankkeessa hyödynnetään työllistämisehtoa. Käpylän uuden koulun urakka olikin historian ensimmäinen työllistämisehtoa käyttänyt hankinta Kotkassa. Se työllisti kotkalaisia, jotka eivät muuten tähän työhön olisi työllistyneet. Sen toteutuksessa kritiikkiä sai urakoitsijan suunnalta työnhakijoiden löytyminen, mutta tämä on helposti nyt korjattavissa, kun työnvälittäjäkin on Kotkan oma organisaatio. Tämän kehittämistä ja laajentamisen mahdollisuuksia ei pidä jättää käyttämättä.
Kotkalla on edessä mittavia investointeja ja veronmaksajien rahoilla pyöritetään aluetaloutta heikkoinakin aikoina. Ne ovat välttämättömiä menoja, jotka toteutetaan joka tapauksessa. Miksi emme varmistaisi, että mahdollisimman moni kotkalainen ja paikallinen yritys hyötyisi niistä? Julkisten hankintojen tulee edistää veronmaksajien eli kuntalaisten ja sen yritysten etua.
Joona Mielonen
Kotkan kaupunginvaltuutettu, Kymenlaakson aluehallituksen jäsen