Joukkokannanotto on julkaistu Kymen Sanomissa 20.2.2025.
Kotkassa on jo useana vuotena liputettu sateenkaarilipulla Kotka Priden aikaan, ja käytäntö on sujunut mutkattomasti. Valitettavasti eri puolilla Suomea on kuitenkin viime aikoina tehty päätöksiä, joissa Pride-liputus on kyseenalaistettu tai sen näkyvyyttä kavennettu. Tällaisia ratkaisuja on perusteltu “neutraaliudella”, vaikka tosiasiassa ne tukevat sateenkaari-ihmisten näkymättömäksi tekemisen pitkää historiaa.
Kotkan kaupungin arvoissa korostuvat reiluus, rakkaus ja rohkeus. Nämä arvot eivät toteudu, jos kaupunki antaa periksi painostukselle, joka haluaa pitää osan asukkaista näkymättömissä tai vaille tukea. Liputtamatta jättäminen ei ole neutraali teko, vaan viestii, että sateenkaari-ihmisten tasa-arvo ja yhdenvertaiset oikeudet ovat jollain tavalla neuvoteltavissa. Kotkassa yhden päivän vuodessa kestävä Pride-liputus ei ole uhka Suomen lipun vahvalle asemalle kansakuntamme yhtenäisyyden tunnuksena.
Koko olemassaolonsa ajan Pride-liike on kamppaillut sen puolesta, että jokainen voisi elää vapaasti ja turvallisesti omana itsenään – riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Kyse ei ole erityisoikeuksien vaatimuksesta, vaan samojen oikeuksien puolustamisesta, jotka kuuluvat kaikille ihmisille. Sateenkaariliputus ei sulje ketään ulkopuolelle, vaan se viestii arvostusta ja tukea kaikille.
Naapurimaassamme Venäjällä oikeusministeriö on luokitellut sateenkaari-liikkeen ääriliikkeeksi, jonka toiminta on täysin kielletty. Paikalliset vähemmistöön kuuluvat joutuvat elämään jatkuvassa väkivallan ja vangitsemisen pelossa. Tämä on selkeä varoitus siitä, kuinka heikosti turvattuja vähemmistöjen oikeudet voivat olla, jos yhteiskunta kääntää heille selkänsä. Emme halua nähdä samaa suuntausta Suomessa tai Kotkassa.
Haluamme jatkossakin nähdä Kotkassa konkreettisia tekoja ja symbolisia eleitä – kuten sateenkaariliputusta – jotka osoittavat, että arvostamme yhdenvertaisuutta ja tunnemme ylpeyttä moninaisuudesta. Liputus on vahva viesti siitä, että Kotkassa jokainen kuuluu mukaan, ja että reiluus, rakkaus ja rohkeus näkyvät myös käytännössä, eivät vain juhlapuheissa.
Emmi Christensen (vas.), Kotka
Saila Hoxha (vas.), Kotka
Emmi Inberg (vas.), Kotka
Laura Jäntti (vas.), Kotka
Antti-Veikko Labbas (vas.), Kotka
Joona Mielonen (vas.), Kotka
Mikko Nurminen (vas.), Kotka
Satu Peltola (vas.), Hamina
Seija Piipponen-Pekkola (vas.), Kotka
Johanna Repo (vas.), Kotka
Salla-Mari Rinkinen (vas.), Kotka
Maarit Räsänen (vas.), Kotka
Jenna Sandberg (vas.), Kotka
Suvi Silvala (vas.), Kotka
Iida Stenius (vas.), Kotka
Aaro Tarvainen (vas.), Kotka
Arja Tauria (vas.), Kotka
Arttu Villinger (vas.), Kotka
Heidi Ylä-Jääski (vas.), Kotka
Saku Yrjölä (vas.), Kotka