Mielipidekirjoitus on julkaisut Kymen Sanomissa 17.3.2025.
Miehikkälän terveysasema oli auki viimeistä päivää 14.3. Tämän jälkeen se suljetaan Kymenlaakson hyvinvointialueen aluehallituksen päätöksen mukaisesti. Luonnollisesti tämä aiheuttaa huolta Miehikkälän lisäksi muidenkin pienten paikkakuntien asukkaissa, että loppuukohan meiltä seuraavaksi myös apteekki.
Apteekkien sijainnista ei kuitenkaan päätä alue- tai kunnanvaltuusto vaan Fimea eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. Lääkelain mukaan apteekkeja tulee olla maassa siten, että väestö voi, mikäli mahdollista, vaikeudetta saada lääkkeitä.
Tältä osin tilanne onkin varsin hyvä, koska Suomessa on tällä hetkellä yli 800 apteekkia eli lähes joka kunnassa on oma apteekki. Lisäksi viime vuosina ovat yleistyneet apteekkien noutolokerot ja palvelupisteet, jotka vielä täydentävät apteekkiverkkoa.
Monien apteekkien taloudellinen tilanne on huonontunut viime vuosina. Tämä johtuu siitä, että apteekkialaan on kohdistunut viime vuosien aikana useita leikkauksia, jotka ovat heikentäneet etenkin pienten apteekkien taloutta tuntuvasti, koska lääkkeistä apteekeille jäävä osuus on pienentynyt. Näiden leikkausten takia apteekkien konkurssitkin voivat olla mahdollisia.
Vaikka apteekkien oma talous on tiukoilla, niiden tarjoama lääkeneuvonta kuitenkin säästää yhteiskunnan varoja. Viime vuonna julkaistun selvityksen mukaan hyvinvointialueet säästävät noin 855 miljoonaa euroa vuodessa apteekkien farmaseuttisen työn ansiosta.
Helppo tapa vaikuttaa oman lähiapteekin säilymiseen, on se, että käyttää mahdollisimman paljon oman apteekin palveluita. Kannattaa käydä ostamassa lääkkeet aina oman kylän apteekista, vaikka lääkärissä joutuisikin käymään naapurikaupungissa. Apteekista saat neuvoa lääkehoitoon ja muihinkin terveyshuoliin aina aikaa varaamatta. Muista hankkia lääkkeesi apteekista myös silloin, jos nykyisen hallituksen toiveet toteutuvat ja itsehoitolääkkeitä vapautuu ruokakauppoihin myytäviksi.
Satu Peltola
Hamina
farmaseutti, alue- ja kuntavaaliehdokas